Erwtensoep
09-02-2021
Ingrediënten: (4 pers)
- 3 l groentebouillon
- 0,5 kg spliterwten
- 3 uien
- 1 stronk prei
- 3 stengels selder
- 2 tenen look
- 1 aardappel
- 600g diepvrieserwten
- enkele takjes tijm
- enkele blaadjes laurier
- peper & zout
- zure room
- boter
Stappenplan:
- Verwarm de bouillon.
- Spoel de spliterwten
- Smelt een klont boter in een grote soepketel. Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de boter.
- Maak de prei en de selder schoon, snijd in grove stukken en stoof ze mee met de ui.
- Pel de knoflook, snijd in stukjes en stoof ze mee met de rest van de groenten.
- Doe er de spliterwten bij.
- Schil de aardappel, snijd in grove stukken en voeg toe in de soepketel.
- Giet de warme groentebouillon in de ketel samen met de takjes tijm en blaadjes laurier. Kruid de soep met peper en zout en laat de soep met een deksel op 1 uur zachtjes koken tot de spliterwten tot puree zijn gekookt.
- Vis de tijm en laurier uit de soep en mix de soep met een staafmixer.
- Verwarm de diepvrieserwten in de soep en laat ze even meegaren. Zet nog eens de staafmixer in de soep en giet hem door een zeef.
- Serveer de soep met een toefje zure room.
TIP: Deze soep is heerlijk met gebakken spekjes, chorizo, hamblokjes,...
Inspiratie: Dagelijkse Kost